IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  Ziua mondiala a pneumoniei

Ziua mondiala a pneumoniei

Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor” este genericul Zilei Mondiale a Pneumoniei – 12 noiembrie 2017

 

Să conștientizăm  pericolul ucigașului nr. 1 al copiilor sub 5 ani, care este PNEUMONIA.

Pneumonia, fiind o boală respiratorie obișnuită și cunoscută de populație.

Pneumonia poate fi provocată de diferiți agenți infecțioși – virusuri, bacterii, fungi.

Majoritatea copiilor sănătoși pot lupta cu infecția datorită sistemului imunitar, însă copiii la care acest sistem a fost compromis – slăbit de malnutriție sau subnutriție, în special la sugarii nealăptați exclusiv la sân, au un risc sporit pentru a dezvolta pneumonia.

Sporesc riscul de a contracta pneumonia și bolile preexistente la copii – infecțiile simptomatice ale virusului HIV, rujeola. Unii factori de mediu, precum poluarea aerului din interior, legată de gătit sau încălzire cu combustibili din biomasă (lemn sau bălegar); în casele aglomerate sau dacă părinții fumează, sporesc sensibilitatea copiilor  de a contracta pneumonie.

Printre cele mai importante măsuri și intervenții trebuie promovate: protecția prin alăptare exclusivă în primele 6 luni de viață; o alimentație adecvată și suplimentarea cu vitamina A; schimbările de comportament și educație – iminente mai ales pentru comunitățile cu poveri mari.

De ce alăptarea? Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar, care conform cercetărilor poate contribui la o reducere cu 23% a incidenței pneumoniei.

De ce nutriția? Copiii subnutriți se confruntă cu un risc mai mare de îmbolnăvire, o durată mai mare a bolii și o șansă mai mare de a suferi și de alte boli, ce ar spori sensibilitatea de a contracta o pneumonie. Nutriția adecvată facilitează dezvoltarea unui sistem imunitar forte – funcțional pentru protejarea copiilor de pneumonie și de alte patologii.

De ce strategii bazate pe dovezi existente? Vaccinurile sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune investiții în domeniul sănătății publice. Prin eficiența acestora în prevenirea sau reducerea severității bolii, relevantă este și stăvilirea mortalității. Actualmente, copiii pot fi protejați împotriva pneumoniei cu vaccinuri contra  Streptococcus pneumoniae (pneumococ); Haemophilus influenzae tip b (Hib); Pertussis (tuse convulsivă); Rujeolei și Pneumococcus.

Un rol important în prevenirea pneumoniilor îl joacă și implementarea intervențiilor în domeniul apei, salubrității, igienei și reducerea poluării aerului din interior.

De ce prevenirea și tratamentul HIV. Cu un sistem imunitar compromis, copiii cu HIV au un risc mai mare de a face pneumonie. Profilaxia antiretrovirală în rândul femeilor însărcinate HIV-pozitive poate ajuta la prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil, iar numai eliminarea HIV la copii poate duce la o reducere cu 2%  a numărului total  al deceselor infantile.

Apa, sanitație și igienă. Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei, a diareii și altor boli.

Aerul curat. Reducerea poluării aerului scade riscul de apariție a pneumoniei severe la copii. Poluarea aerului în interior, care ucide aproximativ o jumătate de milion de copii sub 5 ani în fiecare an, poate proveni din multe surse diferite, inclusiv fumatul și arderea biocarburanților pentru gătit și pentru încălzirea locuinței.