IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  Ziua Mondială a Apei

Ziua Mondială a Apei

Calitatea necorespunzătoare a apei potabile are un impact considerabil asupra sănătăţii populaţiei. Conform datelor Centrului Național de Sănătate Publică, acest fapt condiţionează până la 6-10% din morbiditatea populaţiei. Consumul apei de calitate inferioară poate provoca boli cronice digestive, litiază urinară, fluoroză dentară sau afecţiuni ale sistemului imunitar. Tocmai din acest motiv, în fiecare an, la 22 martie,este marcată Ziua Mondială a Apei, fiind o bună ocazie de a promova acțiunile menite să asigure gestionarea durabilă a apei.

Sloganul evenimentelor din acest an este „Apa și locurile de muncă". Acestea au drept scop consolidarea eforturilor autorităților pentru a oferi acces la apă calitativă, care să îmbunătăţească locul de muncă şi viaţa oamenilor.

Pe parcursul ultimilor 5 ani, se menţine ridicată ponderea probelor neconforme la parametrii chimici din sursele subterane de apă potabilă. Acest lucru îl demonstrează 65-70% din probele prelevate din sondele arteziene şi 84% din fântânile freatice. Cele mai frecvent întâlnite neconformităţi se înregistrează la conţinutul de amoniu, hidrogen sulfurat, fier, fluor şi bor în apele de profunzime şi conţinutul de nitraţi şi bor în apele freatice. De asemenea, se menţine ridicată ponderea poluării microbiene a apei din fântâni din cauza condiţiilor defectuoase de întreţinere.

În anul 2015 nu au fost înregistrate cazuri de focare şi boli infecţioase asociate apei. Cu toate acestea, riscul de îmbolnăvire se menține la un nivel ridicat din cauza condițiilor de igienă necorespunzătoare în locuințele, în special, de la sate, dar și în instituțiile pentru copii.

În prezent, 78% din populaţia urbană şi doar 10% din cea rurală este conectată la sistemele de canalizare. În acest sens, în Republica Moldova a fost elaborat proiectul Programului naţional cu privire la Protocolul privind Apa şi Sănătatea. Inițiativa are drept scop asigurarea populaţiei, în special din localităţile rurale, cu acces durabil la apă potabilă de calitate, la sanitaţie corespunzătoare şi un mediu înconjurător sigur, care ar exclude riscul contaminării şi provocării de boli, asociate apei potabile de calitate neconformă.