IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  Ziua Mondială a Sănătății

Ziua Mondială a Sănătății

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii, care scoate în evidență una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică – diabetul. Cu această ocazie, la Ministerul Sănătății a avut loc o conferință de presă dedicată informării și sensibilizării populației despre diabet şi consecinţele acestuia. La eveniment au participat viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco și reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic.

Diabetul zaharat reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică, periculoasă prin complicații severe, precum: orbirea, insuficienţa renală, atacul vascular cerebral, atacul de cord, neuropatia diabetică şi piciorul diabetic. Această maladie afectează femeile și bărbații de toate vârstele, iar tratamentul este costisitor și de lungă durată. 

În 2015, în Republica Moldova au fost înregistrați circa 90.392 de bolnavi de diabet zaharat, ce reprezintă 29,2 cazuri noi de diabet la 10.000 de populație (16,7 cazuri la 10.000 de populație în 2004), dintre care 3,8% sunt copii.

„În țară avem depistați peste 90 mii de pacienți diagnosticați cu diabet zaharat. Această cifră este alarmantă mai ales din punct de vedere economic. Diabetul zaharat afectează foarte mult populația tânără și productivă. Și mai grav este că noi nu cunoaștem mai mult de o treime din numărul bolnavilor. Anume cu această ocazie, folosim oportunitatea pentru a informa publicul cât de important este de a testa nivelul glicemiei în sânge și de a depista precoce această maladie”, a declarat viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco.

Reprezentantul OMS în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic, a menționat că OMS a publicat în premieră, de Ziua Mondială a Sănătății, primul raport global privind diabetul, care se referă la situația generală referitoare la această maladie. Potrivit estimărilor, diabetul va deveni cea de a 7-a cauză de deces până în anul 2030 în cazul în care nu se vor întreprinde măsuri complexe de prevenire și control. „Raportul descrie povara şi consecinţele diabetului zaharat, pledând pentru sisteme de sănătate mai puternice, capabile să asigure măsuri de supraveghere și prevenire mai bune și  un management mai eficient al bolii”, a adăugat dl Hajrulahovic.

Pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății, între 7-9 aprilie 2016, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova și Centrul Național de Sănătate Publică, au planificat mai multe activități de comunicare, sensibilizare și mobilizare a comunității, printre care flash-mob, întâlniri cu elevii, distribuire de materiale în locurile publice din capitală și centrele raionale.

De asemenea, pe data de 9 aprilie 2016, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” vor avea loc un șir de activități de informare și divertisment în aer liber, precum testarea gratuită a glicemiei; calcularea indicelui masei corporale; degustarea produselor alimentare destinate cu preponderență persoanelor care suferă de diabet zaharat; consultațiile gratuite ale specialiștilor referitor la complicațiile diabetului (endocrinolog, cardiolog, neurolog); activități fizice alături de antrenori profesioniști; concursuri cu premii.