IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  ZIUA MONDIALĂ DE COMBATERE A TUBERCULOZEI

ZIUA MONDIALĂ DE COMBATERE A TUBERCULOZEI

 

Material informativ către desfășurarea Zilei Mondiale a tuberculozei – 24 martie 2018 cu genericul

 „Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză”

 

Situația epidemiologică prin tuberculoză

Oricine poate contracta TB,  însă boala prosperă printre persoanele care trăiesc în sărăcie, comunități și grupuri marginalizate și alte grupuri vulnerabile. Acestea includ: migranții, refugiații, minoritățile etnice, minerii și alte persoane care lucrează și locuiesc în zone cu risc sporit, persoanele în vârstă, familii cu mulți copii marginalizate, etc.

Factori precum: malnutriția, sărăcia, salubritatea deficientă în combinație cu consumul de tutun și alcool, diabet zaharat – majorează riscul și crește receptivitatea la TBC. În plus, accesul la serviciile medicale este adesea împiedicat de costurile mari, asociate bolii. Transmiterea tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) crește simțitor povara tuberculozei și împiedică la reducerea morbidității și mortalității, cauzate de această maladie.

Un număr estimat de 53 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticarea și tratamentul TBC între 2000 și 2016.

 

Tuberculoza: cauzele și căile de transmitere

 

Tuberculoza este cauzată de o bacterie (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai des plămânii. Tuberculoza este vindecabilă și poate fi prevenită.

TB se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu TB pulmonară tușesc, strănută sau scuipă propulsează germenii tuberculozei în aer. O persoană trebuie să inhaleze numai câțiva dintre acești germeni pentru a deveni infectată.

Cine este cel mai expus riscului?

Tuberculoza afectează în cea mai mare parte adulții în cei mai productivi ani. Cu toate acestea, toate grupurile de vârstă sunt expuse riscului.

Persoanele infectate cu HIV au o probabilitate de 20 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta TB activă. De asemenea, riscul de a dezvolta TB activă este  mai mare la persoanele care suferă de alte afecțiuni care afectează sistemul imunitar.

Utilizarea tutunului mărește riscul de boala TBC si deces. La nivel mondial, 8% din cazurile de TB sunt atribuite fumatului.

Simptomele comune ale TBC pulmonare active sunt tusea cu sputa și ocazional cu sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne.

 

Tratament

 

Tuberculoza este o boală tratabilă și curabilă. Tuberculoza sensibilă la medicamente este tratată cu un curs standard de 6 luni cu 4 medicamente antimicrobiene care sunt furnizate însoțite de informație, supraveghere și sprijin pacientului de către un lucrător medical sau un voluntar instruit. Fără acest sprijin, aderența la tratament poate fi dificilă și boala se poate răspândi. Marea majoritate a cazurilor de tuberculoză pot fi vindecate atunci când medicamentele sunt furnizate și luate în mod corespunzător.