IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  1 decembrie Ziua internationala de contracarare a infectiei HIV/SIDA

1 decembrie Ziua internationala de contracarare a infectiei HIV/SIDA

 Cu un număr de 142.000 persoane diagnosticate cu infecția HIV în 2014, Regiunea Europeană a OMS a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi diagnosticate într-un singur an de la începutul raportării acestora în anii 1980. Cele mai recente date de supraveghere emise de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Biroul Regional OMS pentru Europa denotă că creșterea epidemiei HIV este determinată de partea estică a Regiunii, unde numărul noilor diagnoze s-a dublat pe parcursul ultimului deceniu.

Transmiterea heterosexuală este responsabilă de creșterea înregistrată în Europa de Est, de rând cu transmiterea prin injectarea drogurilor, care rămâne la un nivel substanțial. În UE și ZEE, sexul între bărbați este modul predominant de transmitere a infecției HIV. Două din trei cazuri noi de infectare cu HIV sunt înregistrate în rândul europenilor nativi, pe când străinii, inclusiv și migranții, reprezintă doar o treime din cazurile de infecții HIV.

„În pofida tuturor eforturilor întreprinse pentru combaterea HIV, în anul curent Regiunea Europeană a atins cifra de peste 142.000 cazuri noi de infecție HIV, cel mai mare număr înregistrat vreodată. Situația dată reprezintă un adevărat motiv de îngrijorare”, menționează Dr. Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional OMS pentru Europa. „Cu toate dovezile existente în privința prevenirii și controlului HIV, inclusiv noi ghiduri de tratament, facem apel către țările europene să întreprindă acțiuni curajoase pentru a curma epidemia HIV o dată și pentru totdeauna”.

„Din 2004, rata cazurilor noi diagnosticate s-a dublat în unele țări aleUE și ZEE, iar în altele s-a redus cu 25%. Însă, în general, epidemia HIV a persistat, în mare măsură, neschimbată”,  menționează directorul în exercițiu al ECDC, Andrea Ammon. „Acest fapt înseamnă că răspunsul HIV în UE și ZEE n-a fost îndeajuns de eficient pentru a rezulta într-un declin notabil în ultimul deceniu.”

Excluderea socială expun refugiații și migranții unui risc mai mare de infectare cu HIV

Pe parcursul ultimului deceniu, numărul cazurilor diagnosticate cu HIV în rândul migranților din Europa s-a redus brusc și dovezile demonstrează că o proporție semnificativă se infectează cu HIV după sosirea în Europa.

„Refugiații și migranții rămân o prioritate pentru prevenirea și îngrijirea infecției HIV. Conflictele și dezastrele nu trebuie să afecteze accesul la serviciile HIV pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Când refugiații și migranții sunt victime ale excluziunii sociale în țările gazdă, dânșii sunt expuși unui risc mai mare de infectare cu HIV și acest fapt poate duce la implicarea acestora în conduite riscante, sporindu-le riscul de infectare. Acest risc este exacerbat de accesul inadecvat la serviciile HIV și frica de a fi stigmatizați”, a evidențiat Dr. Jakab. „Noi cei de la OMS îndemnăm toate țările din Europa să ofere servicii de prevenire, testare și tratament HIV pentru toți refugiații și migranții, indiferent de statutul lor legal. Acesta este și cel mai sigur mijloc pentru a proteja populația rezidentă împotriva infectării cu HIV”.

Sexul între bărbați este principalul mijloc de transmitere a infecției în UE și ZEE

În pofida programelor specifice de prevenire din multe țări europene, sexul între bărbați este încă un mijloc predominant de transmitere a HIV în UE și ZEE.

„Numărul cazurilor de HIV diagnosticate printre bărbații ce întrețin relații sexuale cu bărbați au atins cote alarmante, fiind în ascensiune de la 30% în 2005 până la 42% în 2014, cu creșteri înregistrate în toate țările UE și ZEE cu excepția a șase state”, relevă Directorul în Exercițiu ECDC, Andrea Ammon. „Europa trebuie să-și extindă eforturile pentru a ajunge și până la acest grup. Astfel sunt necesare noi strategii, cum ar fi profilaxia pre-expunerii HIV și accesul la îngrijiri pentru cetățenii UE care domiciliază în alte țări UE”. În noile sale ghiduri, ECDC identifică șapte servicii cheie, care s-au dovedit a fi efective în ceea ce privește reducerea și prevenirea infecției HIV în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbații.

Obstacolul pentru stoparea SIDA: diagnosticarea tardivă

Aproape jumătate din infecțiile HIV din întreaga regiune europeană sunt diagnosticate la o etapă tardivă, ceea ce sporește riscul îmbolnăvirii, decesului și transmiterii infecției HIV. Numărul mare de cazuri SIDA în partea estică a Regiunii confirmă rolul diagnosticului tardiv al HIV, inițierii întârziate a terapiei antiretrovirale (ARV) și acoperirii reduse cu tratament.

Numărul cazurilor SIDA se reduce în mod continuu în UE și ZEE. Însă două-treimi de diagnoze SIDA raportate în 2014 au fost constatate la momentul diagnosticării HIV sau la scurt timp după, indicând că sistemul imun al acestor persoane deja a început să se deterioreze. Migranții sunt mai predispuși față de o diagnosticare tardivă, însă doar jumătate din țările UE și ZEE oferă tratament gratuit pentru migranții nedocumentați.

Noul ghid global privind infecția HIV îmbunătățește prevenirea și tratamentul

În 2015 au fost emise noul ghid global al OMS pentru prevenirea și tratamentul HIV, sugerând că ARV ar urma să fie inițiată în rândul tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV, indiferent de statutul imun al persoanelor. La moment există dovezi concludente precum că tratamentul precoce este benefic atât pentru sănătatea persoanelor tratate, cât și pentru prevenirea transmiterii în continuare a HIV.

Totuși, testarea timpurie, suportul oferit de prestatori calificați și utilizarea eventuală a auto-testării HIV trebuie să fie extinse pentru a oferi această nouă oportunitate persoanelor infectate. Modalitatea dată va asigura diagnosticarea precoce și inițierea tratamentului, rezultând în rezultate mai bune a tratamentului și cazuri mai puține de îmbolnăviri și decese.