IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  ZIUA MONDIALA DE COMEMORARE A VICTIMELOR ACCIDENTELOR RUTIERE

ZIUA MONDIALA DE COMEMORARE A VICTIMELOR ACCIDENTELOR RUTIERE

Traumatismul rutier prezinta un pericol major pentru populatie amenintand viata si sanatatea omului, cauzand frecvente infirmitati fizice si considerabile prejudicii social-economice, fiind una din problemele prioritare medico-sociale.

Transportul auto cauzeaza pina la 98,8% din numarul total de accidente de transport, avind efectul unei epidemii. Anual pe drumurile lumii isi pierd viata in jur de 1,3 mln de oameni si pina la 50 mln de oameni sunt traumati cu consecinte grave pentru sanatate. Traumele in rezultatul accidentelor rutiere sunt principala cauza de deces a tinerilor cu varsta cuprinsa intre 10-24 de ani.

In octombrie 2005 Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat o rezolutie, prin care invita guvernele sa celebreze anual, in a treia duminica a lunii noiembrie, Ziua Mondiala de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere, prin care invita guvernele si ONG-urile din intreaga lume sa atraga atentia populatiei la aceasta problema sociala grava, la consecintele si costurile asociate ei, precum si la actiunile ce pot fi luate pentru a o preveni. 

Prognozele dezvoltarii retelei de transport demonstreaza ca cresterea brusca a numarului de unitati de transport majoreaza riscul cresterii numarului de accidente, creind probleme majore de organizare a acordarii asistentei in aceste cazuri. Letalitatea prin traumatism rutier este de 12 ori mai mare decat in cazul altor traume, necesita spitalizare de 7 ori mai des si iar invalidizarea survine de 6 ori mai repede. Peste 70% din persoanele traumate in accidente rutiere necesita spitalizare si tratament indelungat, ce devine foarte costisitor.

O neliniste deosebita prezinta traumatismul rutier la copii, care are o vadita tendinta de crestere pe parcursul ultimilor ani. Conform statisticilor, majoritatea accidentelor rutiere cu implicarea copiilor se produc in lunile mai-septembrie, in intervalul de timp intre orele 11.00 - 18.00. Statistica confirma ca 81% din toate cazurile de traumatism rutier la copii sunt rezultatul nerespectarii de catre ei a regulilor de circulatie.

Profilaxia traumelor urmareste excluderea accidentelor rutiere si preintampinarea traumatismul rutier. In organizarea masurilor de profilaxie intervin numerosi factori, ce tin de competenta si responsabilitatea atit a institutiilor statului, cit si a fiecaruia dintre noi: perfectionarea cailor de comunicatie si transport; crearea unor terenuri speciale destinate distractiei copiilor; educarea deprinderilor de comportament corect pe strazi si in vehicule, respectarea regulilor circulatiei rutiere.