IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  INSECTELE - POTENTIALI TRANSMITATORI DE MALADII INFECTIOASE

INSECTELE - POTENTIALI TRANSMITATORI DE MALADII INFECTIOASEIn legatura cu sosirea verii si deschiderea sezonului estival, medicii epidemiologi atentioneaza privitor la pericolul de contactare a maladiilor infectioase, transmise prin capuse si tintari.

Capusele sunt purtatori de bacterii si virusuri - agenti cauzali a  unor maladii periculoase (tularemia, febra Q, borrelioza Lyme, etc.), precum si cale de transmitere a encefalitei acariene, infectiei cu virusul West Nile, febrelor hemoragice de Crimea Congo etc.

Perioada de activitate maximala a capuselor este primavara, vara si toamna. Gazdele capuselor sunt animalele salbatice si domestice, omul fiind atacat ocazional. Transmiterea agentilor cauzali are loc prin muscatura capusei infectate, dar si in timpul strivirii capuselor, cind exista riscul patrunderii infectiei in microfisurile pielii sau conjunctiva ochilor.

Pentru a preveni agatarea capuselor este necesar de a evita aflarea in locurile de trai al capuselor, de a alege pentru odihna zonele special amenajate, de a va deplasa in padure pe carari. In timpul deplasarii la odihna in aer liber se recomanda de a imbraca haine deschise la culoare, ceea ce va permite de a observa usor capusa agatata. Este preferabil de purtat camasi cu mineci lungi si guler, pantaloni lungi, ciorapi si incaltaminte care acopera laba piciorului. Capul trebuie sa fie acoperit. E binevenit, ca peste fiecare doua ore sa se inspecteze tegumentele pentru a depista capusele si a preintimpina muscaturile lor.

Diminuarea numarului de capuse poate fi atinsa prin amenajarea teritoriului si crearea conditiilor nefavorabile pentru supravietuirea lor.

Pe parcursul ultimilor decenii un sir de factori, precum schimbarea climei, globalizarea, cresterea intensitatii calatoriilor si dezvoltarea comertului international, contribuie la extinderea arealului diferitor specii de tintari ce transmit maladii infectioase. In ultimii ani in Europa au fost inregistrate cazuri de febra chikungunya, Dengue, infectia cu virusul West Nile - maladii infectioase ce sunt transmise prin intermediul speciilor de tintari Aedes albopictus si Aedes aegypti. Acest fapt a determinat intensificarea activitatilor de supraveghere a maladiilor transmise prin intermediul speciilor de tintari.

In anul 2009, in cadrul Centrului National de Sanatate Publica au fost initiate studii de identificare a speciilor de tintari, fiind selectate biotipuri caracteristice activitatii vitale a speciilor de tintari din 2 zone: nord (raioanele Glodeni, Ocnita) si sud (raionul Cahul). In urma cercetarilor au fost identificate 4 genuri de tintari ce includ 8 specii, dintre care 3 specii pot transmite infectia cu virusul West Nile.

Expertii Centrului de control al maladiilor din Europa au constatat in anul 2009 cresterea pericolului aparitiei infectiei cu virusul West Nile pentru Italia, Ungaria, România, etc. Focarele de infectie cu virusul West Nile, inregistrate in România (a.1996-1997), in Ucraina (a.1980, a.1998), au reafirmat faptul ca maladiile virale transmise de tintari pot sa apara in masa si in zonele cu clima temperata, similara conditiilor climaterice ale Republicii Moldova.

Studiile preliminare in Republica Moldova au demonstrat prezenta virusului West Nile la speciile de capuse Dermacentor marginatus si Ixodes ricinus. Speciile de tintari nu au fost investigate pentru confirmarea importantei epidemiologice in raspindirea acestei maladii in tara noastra. Se presupune ca focarele naturale au capacitatea de a se activiza, in anumite conditii sub influenta anumitor factori (temperatura, marirea populatiei de tintari, a populatiei de pasari), creind conditii favorabile de circulare a virusului in natura.

In acest context, medicii recomanda populatiei de lua masurile necesare de protectie de tintari si capuse, atit in timpul aflarii in aer liber - in padure, parc, sau pe malul lacului, cit si de a-si proteja locuinta de insectele ce pot transmite maladii infectioase.

In cazul in care a fost gasita vreo muscatura de capusa pe piele, se recomanda adresarea cît mai curind la medic pentru asistenta calificata si inlaturarea inofensiva a insectei. Nu se recomanda inlaturarea de sine statatoare a capusei fixate pe tegumente, pentru a reduce riscul de transmitere a infectiei. La fel, daca se remarca careva schimbari a starii de sanatate in urma piscaturilor de tintar se recomanda adresarea la medicul de familie.