IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  Ziua Mondiala Fara Tutun

Ziua Mondiala Fara Tutun

Ziua Mondială fără Tutun din 2016 are o semnificație deosebită pentru Republica Moldova. Începând de astăzi, intră în vigoare prevederile legale privind protecția împotriva expunerii la fumul de tutun, ce se referă la interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise, semiînchise și la locurile de muncă. Cu această ocazie la Ministerul Sănătății a fost organizată o conferință de presă.

Noile prevederi din pachetul de acte legislative privind controlul tutunului au scopul de a proteja sănătatea populației de efectele dăunătoare ale fumului de țigară. Punerea în aplicare a acestei legi va duce la îmbunătățirea semnificativă a stării de sănătate a populației Republicii Moldova și ar putea salva mai mult de 40.000 de vieți în fiecare an.

”Este o zi istorică pentru ca începem împreună, pas cu pas, să întreprindem măsuri concrete pentru ca sănătatea populației să fie de un alt nivel. 880 milioane de lei - acestea sunt cheltuielile anuale ale Republicii Moldova pentru sănătatea celora care suferă de maladiile cauzate de consumulțigărilorEstimările costurilor economice ale tutunului, legate de productivitatea pierdută din cauza deceselor premature, ieșirii la invaliditate în vârsta aptă de muncă, spitalizărilorşi tratamentului ambulatoriu a bolilor legate de fumat, se ridică la circa 1 miliard de lei. Aceste date îngrijorătoare trebuie să ne responsabilizeze și cu toții să contribuim la respectarea legii”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Astfel, din 31 mai 2016  este interzis fumatul:
a)      în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces;
b)      în toate spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţământ, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente;
c)      în raza de 10 m de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă;
d)     în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii;
e)      pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen;
f)      sub acoperișul staţiilor de transport public; în mijloacele de transport public şi în mijloacele de transport privat în care se află minori.

În context, angajatorii, autorităţile publice centrale şi locale trebuie să aplice interdicţia fumatului pentru tot spaţiul administrat, cu afişarea avertismentului: „În această clădire/instituție/unitate fumatul este complet interzis”. Totodată, proprietarii sau managerii spaţiilor publice, ai locurilor de muncă, ai mijloacelor de transport public, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces, în care fumatul este interzis, au obligaţia să afişeze la intrare, în cel mai vizibil loc, semnul unic de interzicere a fumatului și să avertizeze persoanele care fumează în locuri interzise despre interdicţia fumatului, iar în cazul neconformării acestora, să anunţe poliţia.

”Articolul 37 a Constituției Republicii Moldova prevede că fiecare om are dreptul la un mediu sigur din punct de vedere ecologic pentru viață și sănătate. Singura modalitate de a asigura o protecție eficientă a sănătății este prevenirea inhalării pasive a fumului de tutun. Foarte importantă este contribuția populației în implementarea acestei reglementări. Noi nu vom pune gardieni la fiecare locație sau restaurant, dar, totodată, vom informa calitativ toată lumea despre schimbările care s-au produs, astfel încât cu timpul să avem implementat cadrul legislativ calitativ”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Datele statistice și cercetările științifice demonstrează că expunerea la fumul de tutun crește riscul maladiilor severe, precum cancerul de plămân, bolile cardio-vasculare, crizele astmatice, bolile pulmonare, la femeile gravide provoacă nașteri premature și greutate mică a copilului la naștere, etc.

”Astăzi sărbătorim două evenimente importante, Ziua Mondială Fără Tutun și intrarea în vigoare a prevederilor Legii de Control a Tutunului privind protecţia împotriva expunerii la fumul de tutun. Subiectul din acest an a Zilei Mondiale Fără Tutun ține de promovarea introducerii ambalajelor integral standardizate, fapt ce face produsele de tutun mult mai puțin atractive și care va reduce, totodată, folosirea acestora în scopuri promoționale”, a menționat Haris Hajrulahovic, reprezentantului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova.

Conform datelor OMS, fumatul reprezintă un obicei zilnic a peste 1,3 miliarde de oameni în întreaga lume, majoritatea (84%) în țările în curs de dezvoltare. Anual, din cauza fumatului mor peste 6 milioane de persoane, dintre care 600.000 sunt fumători pasivi. 

Potrivit studiului STEPS, realizat în Republica Moldova în 2013, o pătrime (25,3%) din populația adultă din Republica Moldova fumează. Proporția bărbaților fumători (43,6%) este mult mai mare în comparație cu cea a femeilor fumătoare (5,6%).

Fiecare al cincilea adolescent (fiecare a zecea fată și o treime din băieți) a încercat să fumeze în decursul vieții. 17 la sută (16,8%) dintre adolescenții cu vârsta de 17 ani fumează (datele Studiului „Sănătatea adolescenților. Factorii determinanți comportamentali și sociali”, 2014). 

Conform Raportului European de Sănătate 2012, Republica Moldova se află pe locul patru  după numărul de fumători în rândul bărbaților (după Armenia, Belarus și Ucraina).