IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  Saptamina Europeana a Imunizarilor

Saptamina Europeana a Imunizarilor

Săptămâna Europeană a Imunizărilor (SEI) este marcată la nivel regional în perioada 24 – 30 aprilie. Cu acest prilej, Ministerul Sănătăţii, Centrul Naţional de Sănătate Publică, în parteneriat cu Biroul OMS şi UNICEF și-au conjugat eforturile pentru a organiza un amplu program de informare și sensibilizare a opiniei publice privind necesitatea imunizării și lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Săptămâna Europeană a Imunizărilor se desfășoară anul acesta sub sloganul „Preveniţi. Protejaţi. Imunizaţi”. În context, vor avea loc diverse flashmob-uri, şedinţe informative, cluburi de presă, distribuire de materiale informaţionale în locurile publice din capitală şi centrele raionale și derularea spoturilor sociale prin diferite surse.

Mai mult decât atât va fi organizată o campanie de informare cu mesajul ”Completarea lacunelor în acoperirea vaccinală”. Acțiunea vine să încurajeze promovarea imunizării pentru prevenirea apariţiei diferitor afecţiuni şi protejarea sănătăţii populaţie pe tot parcursul vieţii. Scopul campaniei de informare este eliminarea la nivel regional a rujeolei şi rubeolei, iar la nivel de ţară, menţinerea statutului de ţară liberă de poliomielită, inclusiv trecerea de la vaccinul polio oral trivalent (tVPO) la vaccinul polio oral bivalent (bVPO).

Ministerul Sănătății subliniază că imunizarea este una dintre cele mai de succes intervenţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi a decesului prematur. În sistemul de sănătate din Republica Moldova de la implementarea primelor vaccinuri şi până în prezent au fost atinse succese remarcabile în prevenirea unor boli infecţioase, precum: hepatita virală B, poliomielita, difteria, tetanosul, tusa convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, etc.

Nivelul de acoperire vaccinală în ţară, cu excepţia infecţiei cauzată de Rotavirus şi cu pneumococi este în jur de 90% în grupurile ţintă de populaţie.

Este important de menţionat că siguranţa şi calitatea vaccinurilor este verificată continuu de către specialiștii Serviciului Supravegherii de Stat a Sănătății Publice și ai organizațiilor internaționale. În Republica Moldova se procură doar vaccinuri înregistrate în modul stabilit, de la producători precalificaţi şi supravegheaţi de OMS. Vaccinurile se păstrează în camere frigorifere şi congelatoare speciale, cu sisteme triple de control a temperaturii și cu monitorizare continuă a temperaturii. Administrarea vaccinurilor este asigurată în cabinete de vaccinări cu respectarea regulilor şi cerinţelor de rigoare adoptate. Persoanele sunt supuse examenului medical înainte de vaccinare şi monitorizate obligatoriu în perioada postvaccinală.