IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Promovarea Sanatatii  Materiale informative  Ziua Mondiala de combatere a Malariei

Ziua Mondiala de combatere a Malariei

Astăzi, 25 aprilie este marcată Ziua Mondială de Combatere a Malariei. Cu această ocazie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, împreună cu autoritățile și partenerii săi, trage un semnal de alarmă în privinţa riscurilor de infecție cu această boală și protejarea sănătăţii publice. Genericul Zilei Mondiale a Malariei în anul 2016 este ”Stopăm malaria pentru totdeauna".

Malaria este o boală parazitară, care este transmisă prin mușcătura femelei de țânțar şi reprezintă una din primele trei probleme prioritare de sănătate publică, după tuberculoză și HIV/SIDA. Cele mai periculoase focare endemice sunt pe teritoriile Africii şi Americii de Sud, Orientului Mijlociu, a sub-continentului indian, Asiei de Sud și Oceaniei. Astfel, aproape jumătate din populația globală sau 3,2 miliarde de oameni sunt expuși riscului de îmbolnăvire cu malarie. În anul 2015 au suferit de această boală infecțioasă peste 214 milioane de oameni, dintre care 438 mii au decedat. Majoritatea deceselor s-au înregistrat printre copii cu vârsta de până la 5 ani din regiunea Africii.

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății anunță că Regiunea Europeană a OMS și-a atins obiectivul trasat pentru 2015 și a devenit prima regiune din lume liberă de malarie. Tranziția de la peste 90.000 de cazuri de malarie în 1995 la zero cazuri în 2015 marchează o realizare majoră pentru Regiunea Europeană și contribuie la efortul global de eradicare a malariei.Acest progres a fost posibil datorită transmiterii pe scară largă a instrumentelor eficiente pentru prevenirea și tratamentul bolii.

În Republica Moldova malaria a fost lichidată ca boală indigenă, însă se înregistrează cazuri de import. În anii 2012-2013 s-au înregistrat 29 şi respectiv 12 cazuri de boală, în 2014 - nici unul, în 2015 - 4 cazuri de malarie la persoanele care au călătorit în Africa. 

Pentru a evita malaria este important ca fiecare cetățean, în special cel care călătorește sau migrează în zonele endemice la malaria,să conştientizeze că:

  • malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viață, transmisă prin înțepătura țânțarilor infestați;
  • călătorii, din regiunea europeană cu destinația în  țări endemice la malarie necesită administrarea tratamentului profilactic;
  • manifestările clinice, caracteristice malariei, pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în țara endemică și în decurs de până la doi ani după părăsirea acesteia;
  • boala poate fi prevenită și tratată;
  • în caz că suspectați primele semne de boală, solicitați asistențî medicală.