IMSP SR Cimislia
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Secţia Consultativă
Luni-Vineri 8.00-16.00
Pauză  13.00-14.00
Zi liberă sîmbătă, duminică
Serviciul de staţionar 24/24 ore
8.00-18.00 activitatea programată
18.00-8.00 servicii de urgenţă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 22339
Anticamera (373 241) 22391
Fax (373 241) 22391
E-Mail:
Consultant srcimislia@ms.md
Web admin serghei.traci@ms.md

 

Servicii  Cabinetul de Consiliere şi Testare Voluntară la HIV şi Hepatite Virale B şi C  Ce este util sa stii despre HIV / SIDA  HIV NU se transmite prin

HIV NU se transmite prin

HIV nu se transmite prin…

Sărut

La moment, opinia ştiinţifică susţine destul de clar că HIV nu se transmite prin sărut.

Pentru a deveni infectat cu HIV, trebuie ca o cantitate suficientă de HIV să ajungă în circuitul sangvin. Saliva conţine HIV, dar virusul este prezent în cantităţi foarte mici, ceea ce este insuficient pentru a transmite infecţia HIV.

Doar în cazul în care ambii parteneri au răni semnificative deschise în gură, sau gingii sîngerînde, sărutul gură în gură prezintă un risc de transmitere.

Strănut, tuse, utilizarea aceleiaşi vesele, etc

HIV nu se poate reproduce în afara organismului gazdă, cu excepţia unor codiţii de laborator extreme. HIV nu poate supravieţui în aer liber, ceea ce face imposibilă posibilitatea transmiterii în mediu. În practică, nu s-a înregistrat nici un caz de transmitere în mediu.

Aceasta înseamnă că HIV nu poate fi transmis prin scuipat, strănut, utilizarea în comun a paharelor sau instrumentelor muzicale. De asemenea, infectarea nu este posibilă în bazine, duşuri comune, utilizarea aceloraşi maşini de spălat sau toalete.

Insecte

Studiile efectuate de savanţi nu au găsit dovezi de transmitere HIV prin insecte, nici chiar în regiunile în care există multe cazuri de SIDA şi populaţii majore de insecte, aşa ca ţînţarii. Lipsa acestor transmiteri, precum şi eforturile considerabile de detectare a acestora, susţin concluzia că HIV nu se transmite prin insecte.

De asemenea, HIV trăieşte doar o perioadă scurtă de timp şi nu se reporoduce în insecte. Astfel, chiar dacă virusul ajunge în ţînţar sau într-o altă insecte care muşcă sau suge, insecta nu devine infectată şi astfel nu poate transmite HIV următorului om pe care îl muşcă sau din care se alimentează.

Injectarea cu siringi sterile

Utilizarea drogurilor cu echipament steril nu impune pericol legate de transmiterea HIV, atîta timp cît comportamentul este menţinut – ceea ce presupune curăţirea acelor, siringilor, lingurilor, apei şi filtrelor. Totuşi, multe alte riscuri legate de utilizarea drogurilor vor persista. Dacă o persoană utilizează droguri, chiar şi alcool, acest fapt poate submina raţionalitate şi sporeşte riscurile de implicare în comportamente sexuale riscante – este mult mai greu de a face efortul de a utiliza prezervativul cînd minte nu este clară.

Contacte sexuale protejate

Prezervativele, atunci cînd sunt utilizate corect şi consistent, sunt foarte eficiente în prevenirea transmiterii HIV. Există mituri care susţin că "unele virusul foarte mici pot penetra latexul" – dar acestea nu sunt adevărate.

Sexul anal nu impune neapărat risc dacă se utilizează prezervativul şi nu există contact dintre sîngele partenerilor. HIV nu se crează ca rezultat al sexului anal.